DA LI JE EXIT FESTIVAL PRED GAŠENJEM?

Datum: 08 November 2012 by Miloš Župac

Exit festival

Nakon najave Ministarstva kulture i informisanja, da se planira ukidanje finansija koje Vlada Republike Srbije izdvaja na godišnjem nivou za Exit Festival, usledilo je saopštenje organizatora, kao i ostavka Bojana Boškovića – generalnog menadžera festivala.

Exit Festival predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju. Svake godine festival okupi desetine hiljada turista koji po nezavisnim istrazivanjima u Novom Sadu i Srbiji potroše preko 15 miliona eura. Procena je da je Exit do sada na ovaj način “investirao” u Srbiju preko 100 miliona eura, a da će u narednih 10 godina na isti način privući preko 150 miliona eura deviznog priliva srpskom turizmu.”, navodi se u saopštenju organizatora.

Iako je uspeh Exit Festivala kako u regionu, pa i šire, neosporno doveo do dodatnog priliva deviza, poboljšanja imidža Srbije, nameće se pitanje zašto se baš u ovom trenutku odlučilo za ovakav potez. Još se na ovogodišnjem Exitu ‘šuškalo’ da je održavanje festivala naredne godine dovedeno u pitanje. Međutim, odluka organizatora da na Petrovaradinsku tvrđavu postavi transparent, na kome je pisalo ‘Welcome to Novi Sad, the capital of Vojvodina’ ovu priču pomera u sasvim drugačiji kontekst.

exit festival

Posetioci festivala različito su reagovali na ovakvu političku poruku. Jedni su bili potpuno ravnodušni, a drugi, prilično brojniji, najavili su distanciranje od Exita kao destinacije za naredno leto; jedan posetilac naveo je da organizatori treba da se bave kulturom, te da ne treba da razrešavaju političke probleme koji se tiču Autonomne Pokrajine Vojvodine i njenog položaja u Republici Srbiji.

Dodatne probleme u celu priču unela je odluka Bojana Boškovića da podnese ostavku na mesto generalnog menadžera, nakon 13 godina od stupanja na tu funkciji.

“Smatram da su radikalne promene neophodne jer se i okruženje oko nas radikalno promenilo. Međutim, nisam dobio mandat za te promene i ne mogu da učestvujem u organizaciji Egzita 2013.” , izjavio je Bošković za Blic.

U daljoj izjavi navodi se da je Bošković zatražio od svojih kolega da se napravi pauza u trajanju od jedne godine, radi reorganizacije i konsolidovanja festivala.

“Osnivači Exita će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim drzavnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Republiku Srbiju. O ishodu tih razgovora, kao i o daljoj budućnosti festivala ćemo blagovremeno obavestiti javnost.”, kaže se u saopštenju.

Da li je ovakav sled događaja, pokušaj da se Exitu jasno stavi do znanja, da u svom daljem delovanju treba da se ostavi politike i okrene se isključivo kulturno obrazovnom programu, ostaje da se vidi u narednom periodu, jer finansije sigurno nisu problem, koje na godišnjem nivou iznose 10 miliona dinara (približno 100.000 eura).

DRUGA NACIONALNA KONFERENCIJA PREDSTAVNIKA NEZAVISNE KULTURNE SCENE SRBIJE Sledeći „Prvu nacionalnu konferenciju nezavisnih inicijativa u kulturi Srbije”, održanu juna...
NAJJEFTINIJE ULAZNICE ZA EXIT FESTIVAL ZA NAJBRŽE! Trka za najjeftinije promotivne ulaznice za dvanaesto izdanje Exit festivala počinje u petak, 10....
Kissy Sell Out B2B Alex Metric @ Exit Festival 2009 Kissy Sell Out B2B Alex Metric @ Exit Festival 2009 Download 1...
POČELA TRKA ZA NAJJEFTINIJE ULAZNICE ZA EXIT! Danas u podne počinje trka za najjeftinije promotivne ulaznice za dvanaesto izdanje Exit festivala....

Postavi komentar

Spam Protection by WP-SpamFree